Fluide non-newtoniene - atelier de chimie interactiv parinte - copil

Planeta Stiintei

Varsta:

5 - 12 ani

Domeniu:

Chimie

Parteneri

Cauţi modalităţi frumoase, plăcute şi instructive de a petrece timpul împreună cu copilul tău?

Ce ne propunem:

Într-un cadru plăcut şi provocator, împuternicim adulţii să vorbească despre ştiinţă cu copiii lor şi să interacţioneze cu ei în activităţi care să le încurajeze curiozitatea şi gîndirea critică.

Cui se adresează:

Echipe formate dintr-un părinte şi unul sau doi copii au posibilitatea să petreacă timp plăcut împreună în cadrul unor ateliere ştiinţifice.

Tot ce trebuie să faci este să vii cu drag; cunoştinţele, echipamentele şi experienţa o avem noi!

Nu trebuie să fii specialist în domeniu; activităţile sînt simple şi clar descrise, iar echipa noastră de traineri vă va acompania cu explicaţii şi îndrumări.
Pe de altă parte, dacă ai deja o experienţă anterioară, vei găsi un mediu plăcut şi un grup de oameni cu care să-ţi împărtăşeşti preocupările.

Atelierul:

Denumirea de "fluid non-newtonian" poate părea exotică, dar multe lichide întîlnite în viaţa de zi cu zi fac parte din această categorie: ketchup-ul, pasta de dinţi, iaurtul sau crema de ou. Alte exemple sînt lichidul ce permite articulaţiilor corpului nostru să se mişte uşor (lichidul sinovial) sau aşa-zisul nisip "mişcător"; toate se disting printr-un comportament neaşteptat la prima vedere.

Pentru început trebuie să înţelegem conceptul de viscozitate: însuşirea unui fluid de a opune rezistenţă la curgere. Este suficient să ne gîndim la diferenţa dintre cum se scurge dintr-o cană apa sau mierea - apa curge rapid, iar mierea lent; prima este un lichid cu viscozitate mică, iar cea de-a doua, mare.

În cazul apei, lucrurile sînt simple: viscozitatea rămîne constantă indiferent de forţa care este aplicată asupra ei; atunci cînd înotăm, indiferent dacă lovim apa mai puternic sau mai slab, ea va curge la fel - este un lichid newtonian. Pe de altă parte, iaurtul, un exemplu de lichid non-newtonian, deşi semi-solid atunci cînd este nemişcat, începe să curgă cu uşurinţă dacă este amestecat cu putere.

Este important să înţelegem proprietăţile fluidelor non-newtoniene din perspectiva importanţei lor în viaţa noastră. Dacă proiectăm o clădire trebuie să ţinem cont de cum se comportă în diferite condiţii solul îmbibat cu apă; dacă sîntem sportivi, variaţia de viscozitate a lichidului sinovial din încheieturi ne protejează împotriva şocurilor.

În cadrul următorului atelier vom discuta despre viscozitate, despre fluidele non-newtoniene şi vom face experimente care să le ilustreze proprietăţile, punînd în evidenţă trecerea bruscă de la lichid la solid. Şi încă ceva: vom învăţa cum să ne fabricăm propria plastilină!

Cine sîntem?

Probabil că ai avut ocazia să participi la unul sau altul dintre evenimentele pe care le-am organizat de-a lungul anilor.

Noi, cei de la Planeta Ştiinţei, sîntem echipa din spatele Bucharest Science Festival, cel mai important eveniment de promovare a ştiinţei din România. Sîntem iniţiatorii programului Science at School, prin care punem în contact tineri cercetători din România sau din străinătate cu elevi de liceu interesaţi de ştiinţă. Tot noi am organizat expoziţiile interactive Xperiment.

Cînd:


10.30 - 12.00 - părinţi cu copii cu vîrste cuprinse între 5 şi 8 ani

13.30 - 15.00 - părinţi cu copii cu vîrste cuprinse între 8 şi 12 ani

Unde:

În partea de nord a oraşului. Adresa exactă: Planeta Stiintei, Str Siriului, nr 42 - 46, etajul 1, sector 1, Bucuresti.

Preţul atelierului:

Cuplu părinte şi copil - 60 lei
Părinte + 2 copii - 80 lei
Parinte + 3 copii - 100 lei
2 parinti + 2 copii - 100 lei.

În fiecare grupă sînt disponibile 10 locuri pentru echipe formate dintr-un părinte şi unul sau doi copii.

Pentru înregistrare va rugăm să completaţi formularul de înscriere. Locul dvs. va fi considerat ocupat după efectuarea plăţii.

Pentru întrebări suplimentare ne puteţi suna la 0745 64 78 62.

Arhiva evenimente

©2016. All rights reserved Planeta Stiintei
Developed by Underweb