Program de mentorat în fizică

19 Apr 2017

 

Cui ne adresăm?

Programul de mentorat se adresează copiilor de 11 – 15 ani, pasionaţi de lumea ştiinţei şi, în special, de fizică. Temele, modul interdisciplinar de abordare şi experimentele sînt astfel concepute încît să fie complementare orelor de ştiinţă din gimnaziu, completînd şi punînd în context informaţiile căpătate la şcoală. De asemeni, urmărim dezvoltarea gîndirii critice şi a abilităţilor de prezentare şi de vorbire în public.

Educaţia extra-şcolară reprezintă un element cheie în modelarea atitudinilor copiilor şi tinerilor cu privire la domeniile STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics).[1] Educaţia formală – cea oferită de sistemul public de învăţămînt - nu trebuie neglijată, dar aceasta, de cele mai multe ori, nu reuşeşte să ofere o imagine adecvată asupra legăturilor organice dintre diferitele domenii studiate.

Pe parcursul celor 12 întîlniri vom descrie cum a evoluat şi s-a îmbogăţit cunoaşterea umană şi cum înţelegerea structurii materiei şi a interacţiei dintre particule deschide aplicaţii nebănuite, de la aflarea vîrstei Pămîntului şi a Universului şi pînă la dezvoltarea unor tehnologii precum microprocesoarele sau ingineria genetică.

Obiective

 • Sprijinirea, încurajarea şi motivarea tinerilor pasionaţi de STEM
 • Crearea unui spaţiu de interacţiune intelectuală între tineri cu interese comune
 • Dezvoltarea abilităţilor de gîndire critică
 • Dezvoltarea abilităţilor de comunicare şi de vorbire în public

Structura

Programul este structurat pe trei componente:

 1. seminarii în care se discută şi se dezbat, sub îndrumarea trainerului, conceptele esenţiale, cum au fost descoperite şi ce aplicaţii practice au
 2. experimente concepute pentru a ilustra diverse subiecte (de ex. estimarea mărimii moleculelor şi atomilor, construirea unei pile galvanice, construirea unei celule de electroliză etc.)
 3. vizite în laboratoare de cercetare şi întîlniri cu oameni de ştiinţă din diferite domenii (program suplimentar)

La cerere putem organiza vizite ghidate la centre mondiale de cercetări avansate (CERN, şantierul viitorului reactor de fuziune ITER etc.) sau la principalele centre de ştiinţă din Europa (Cité des Science, Franta, Nemo, Olanda, Copernicus, Polonia etc.).

 

Alexandru Toma Pătraşcu - Carte de vizită

De formaţie tehnică - sînt inginer electronist - am absolvit ulterior programul de MBA al Open University - UK şi am lucrat în management de vînzări şi de marketing în industria de IT. În calitate de fondator şi de Director al Festivalului conduc echipa ce organizează Bucharest Science Festival, cel mai important eveniment de promovare a ştiinţei din România. Menţin o prezenţă activă atît în presa scrisă, la radio şi la TV, cît şi în social media. Din 2011 public cu regularitate pe Contributors / Hotnews, concentrîndu-mă pe teme legate de educaţie şi de politică.

Cînd? Unde? Cum?

Ne întîlnim sîmbăta, de două ori pe lună la sediul nostru aflat în partea de nord a oraşului (Planeta Ştiinţei, Str Siriului, nr 42 - 46, etajul 1, sector 1, Bucureşti). În funcţie de subiectul abordat la un moment dat şi dacă vremea permite, putem să ne desfăşurăm activităţile şi într-un parc sau la un muzeu. Grupa maximă este de 8 copii, iar o sesiune durează 1,5 - 2 ore, în funcţie de complexitate.

Prima intilnire este sîmbătă, 11 Noiembrie

Între sesiuni copiii pot să-mi scrie sau să-mi telefoneze dacă au întrebări sau nelămuriri cu privire la anumite subiecte.

Vizitele în laboratoare vor fi anunţate din timp, în funcţie de disponibilitatea partenerilor noştri.

Costul programului este de 80 lei / sesiune, sumă ce se achită în avans pentru patru întîlniri.

Atenţie! Includerea în programul de mentorat se face în urma unui întîlniri prealabile cu copilul şi unul din părinţi.

Subiectele abordate

 • Natura discretă a materiei.
 • Elementele chimice.
 • Numărul lui Avogadro.
 • Electricitatea.
 • Electricitate şi Magnetism.
 • Radioactivitatea.
 • Structura atomului.
 • Materie şi antimaterie.
 • Energia Soarelui.
 • Evoluţia stelară.
 • Evoluţia Universului.
 • Multiversul.

Contact

Alexandru Toma Pătraşcu

Mail:               toma@BucharestScienceFestival.ro

Telefon:          0788 39 25 39

 

[1] Braund, Martin and Reiss, Michael (2006) Towards a more authentic science curriculum: the contribution of out-of-school learning. International Journal of Science Education, 28 (12). pp. 1373-1388. ISSN 0950-0693. Retrieved 05 Jan 2016. < http://eprints.ioe.ac.uk/454/1/Reiss2006Towards1373.pdf>

©2016. All rights reserved Planeta Stiintei
Developed by Underweb