Landerul ExoMars va ateriza azi pe Marte

19 Oct 2016

Modulul Schiaparelli, landerul misiunii ExoMars, este programat să aterizeze astăzi pe Marte la ora 17:48:11 (14:48:11 GMT).

Schiaparelli este doar un demonstrator tehnologic destinat testării tehnologiilor de aterizare în vederea unor misiuni viitoare; neavînd o sursă proprie de energie - panouri solare sau un generator termoizotopic, acesta este planificat să funcţioneze doar pentru aproximativ două zile, cît timp bateria internă va putea să-i furnizeze energia necesară.

ExoMars - lander Schiaparelli

 

Pe lîngă testarea sistemelor necesare aterizării pe Marte - scutul termic, paraşuta, sistemul de propulsie şi structura de amortizare a şocului, landerul va efectua şi o serie de măsurători ştiinţifice meteorologice şi va evalua, în premieră, cîmpurile electrice de la suprafaţă pentru a ajuta la elucidarea mecanismului de formare a furtunilor de praf.

Tot azi, cea de-a două componentă a misiunii, modulul TGO (Trace Gas Orbiter) va intra pe o orbită circum-marţiană. TGO este proiectat pentru a analiza compoziţia atmosferică a planetei, o atenţie deosebită fiind acordată metanului - posibil indicator al prezenţei vieţii.

TGO va începe să colecteze date la sfîrşitul anului viitor; pînă atunci, va trece printr-o suită de manevre de aerofrinare pentru a atinge orbita operaţională.

Poţi urmări live transmisia de la ESA la https://www.facebook.com/EuropeanSpaceAgency

ExoMars este o misiune dezvoltată de Agenţia Spaţială Europeană (ESA) în parteneriat cu Roscosmos, organizaţia similară din Rusia.

România este membru deplin al ESA din 2011, iar de-a lungul timpului a contribuit prin co-investigatori la mai multe misiuni (Cluster, Herschel, Planck, SOHO şi Gaia).

©2016. All rights reserved Planeta Stiintei
Developed by Underweb