Program de mentorat in fizica

19 Apr 2017

 

Cui ne adresam?

Programul de mentorat se adreseaza copiilor de 11 – 15 ani, pasionaţi de lumea ştiinţei şi, în special, de fizica. Temele, modul interdisciplinar de abordare şi experimentele sînt astfel concepute încît sa fie complementare orelor de ştiinţa din gimnaziu, completînd şi punînd în context informaţiile capatate la şcoala. De asemeni, urmarim dezvoltarea gîndirii critice şi a abilitaţilor de prezentare şi de vorbire în public.

Educaţia extra-şcolara reprezinta un element cheie în modelarea atitudinilor copiilor şi tinerilor cu privire la domeniile STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics).[1] Educaţia formala – cea oferita de sistemul public de învaţamînt - nu trebuie neglijata, dar aceasta, de cele mai multe ori, nu reuşeşte sa ofere o imagine adecvata asupra legaturilor organice dintre diferitele domenii studiate.

Pe parcursul celor 12 întîlniri vom descrie cum a evoluat şi s-a îmbogaţit cunoaşterea umana şi cum înţelegerea structurii materiei şi a interacţiei dintre particule deschide aplicaţii nebanuite, de la aflarea vîrstei Pamîntului şi a Universului şi pîna la dezvoltarea unor tehnologii precum microprocesoarele sau ingineria genetica.

Obiective

  • Sprijinirea, încurajarea şi motivarea tinerilor pasionaţi de STEM
  • Crearea unui spaţiu de interacţiune intelectuala între tineri cu interese comune
  • Dezvoltarea abilitaţilor de gîndire critica
  • Dezvoltarea abilitaţilor de comunicare şi de vorbire în public

Structura

Programul este structurat pe trei componente:

  1. seminarii în care se discuta şi se dezbat, sub îndrumarea trainerului, conceptele esenţiale, cum au fost descoperite şi ce aplicaţii practice au
  2. experimente concepute pentru a ilustra diverse subiecte (de ex. estimarea marimii moleculelor şi atomilor, construirea unei pile galvanice, construirea unei celule de electroliza etc.)
  3. vizite în laboratoare de cercetare şi întîlniri cu oameni de ştiinţa din diferite domenii (program suplimentar)

La cerere putem organiza vizite ghidate la centre mondiale de cercetari avansate (CERN, şantierul viitorului reactor de fuziune ITER etc.) sau la principalele centre de ştiinţa din Europa (Cité des Science, Franta, Nemo, Olanda, Copernicus, Polonia etc.).

 

Alexandru Toma Patraşcu - Carte de vizita

De formaţie tehnica - sînt inginer electronist - am absolvit ulterior programul de MBA al Open University - UK şi am lucrat în management de vînzari şi de marketing în industria de IT. În calitate de fondator şi de Director al Festivalului conduc echipa ce organizeaza Bucharest Science Festival, cel mai important eveniment de promovare a ştiinţei din România. Menţin o prezenţa activa atît în presa scrisa, la radio şi la TV, cît şi în social media. Din 2011 public cu regularitate pe Contributors / Hotnews, concentrîndu-ma pe teme legate de educaţie şi de politica.

Cînd? Unde? Cum?

Ne întîlnim sîmbata, de doua ori pe luna la sediul nostru aflat în partea de nord a oraşului (Planeta Ştiinţei, Str Siriului, nr 42 - 46, etajul 1, sector 1, Bucureşti). În funcţie de subiectul abordat la un moment dat şi daca vremea permite, putem sa ne desfaşuram activitaţile şi într-un parc sau la un muzeu. Grupa maxima este de 8 copii, iar o sesiune dureaza 1,5 - 2 ore, în funcţie de complexitate.

Între sesiuni copiii pot sa-mi scrie sau sa-mi telefoneze daca au întrebari sau nelamuriri cu privire la anumite subiecte.

Vizitele în laboratoare vor fi anunţate din timp, în funcţie de disponibilitatea partenerilor noştri.

Costul programului este de 80 lei / sesiune, suma ce se achita în avans pentru patru întîlniri.

Atenţie! Includerea în programul de mentorat se face în urma unui întîlniri prealabile cu copilul şi unul din parinţi.

Subiectele abordate

  • Natura discreta a materiei.
  • Elementele chimice.
  • Numarul lui Avogadro.
  • Electricitatea.
  • Electricitate şi Magnetism.
  • Radioactivitatea.
  • Structura atomului.
  • Materie şi antimaterie.
  • Energia Soarelui.
  • Evoluţia stelara.
  • Evoluţia Universului.
  • Multiversul.

Contact

Alexandru Toma Patraşcu

Mail:               toma@BucharestScienceFestival.ro

Telefon:          0788 39 25 39

 

[1] Braund, Martin and Reiss, Michael (2006) Towards a more authentic science curriculum: the contribution of out-of-school learning. International Journal of Science Education, 28 (12). pp. 1373-1388. ISSN 0950-0693. Retrieved 05 Jan 2016. < http://eprints.ioe.ac.uk/454/1/Reiss2006Towards1373.pdf>

©2016. All rights reserved Planeta Stiintei
Developed by Underweb