Succes uriaş pentru SpaceX: o nou? er? ?n explorarea spaţial?

31 Mar 2017

În urm? cu cîteva ore, pentru prima oar? în istorie, o rachet? care a mai zburat într-o misiune spaţial? a fost folosit? pentru o nou? lansare a unui satelit.

Dup? 15 ani de eforturi, SpaceX a reuşit s?-şi ating? unul dintre principalele obiective: dezvoltarea unei rachete reutilizabile, capabil? s? reduc? dramatic costurile de lansare în spaţiu.

Înc? din 1957, de la primul Sputnik, practic orice obiect trimis în spaţiu presupunea abandonarea lansatorului, fiecare costînd zeci sau chiar sute de milioane de dolari. Naveta Spaţial? a încercat s? rezolve aceast? problema, dar, nefiind în realitate un sistem complet reutilizabil, a eşuat în a reduce costurile şi a fost abandonat? în 2011.

SpaceX Falcon 9 lansare satelit SES-10

Racheta folosit? ast?zi a mai plasat pe orbit? un satelit anul trecut, reîntorcîndu-se apoi pe P?mînt şi aterizînd pe o nav? robotizat? din largul oceanului. Dup? un program intensiv de testare destinat a confirma fiabilitatea componentelor, booster-ul a decolat din nou noaptea trecut? pentru a trimite în spaţiu un alt satelit de telecomunicaţii, SES-10, apoi s-a întors la sol şi a aterizat pe platforma plutitoare ce-l aştepta.

Elon Musk: "O revoluţie uriaş? în zborul spaţial"

SpaceX Elon Musk

 SpaceX estimeaz? c? fiecare booster poate face cel puţin cîte 10 zboruri, ducînd la o dramatic? sc?dere a costurilor de lansare.

©2016. All rights reserved Planeta Stiintei
Developed by Underweb