Succes uriaş pentru SpaceX: o nouă eră în explorarea spaţială

31 Mar 2017

În urmă cu cîteva ore, pentru prima oară în istorie, o rachetă care a mai zburat într-o misiune spaţială a fost folosită pentru o nouă lansare a unui satelit.

După 15 ani de eforturi, SpaceX a reuşit să-şi atingă unul dintre principalele obiective: dezvoltarea unei rachete reutilizabile, capabilă să reducă dramatic costurile de lansare în spaţiu.

Încă din 1957, de la primul Sputnik, practic orice obiect trimis în spaţiu presupunea abandonarea lansatorului, fiecare costînd zeci sau chiar sute de milioane de dolari. Naveta Spaţială a încercat să rezolve această problema, dar, nefiind în realitate un sistem complet reutilizabil, a eşuat în a reduce costurile şi a fost abandonată în 2011.

SpaceX Falcon 9 lansare satelit SES-10

Racheta folosită astăzi a mai plasat pe orbită un satelit anul trecut, reîntorcîndu-se apoi pe Pămînt şi aterizînd pe o navă robotizată din largul oceanului. După un program intensiv de testare destinat a confirma fiabilitatea componentelor, booster-ul a decolat din nou noaptea trecută pentru a trimite în spaţiu un alt satelit de telecomunicaţii, SES-10, apoi s-a întors la sol şi a aterizat pe platforma plutitoare ce-l aştepta.

Elon Musk: "O revoluţie uriaşă în zborul spaţial"

SpaceX Elon Musk

 SpaceX estimează că fiecare booster poate face cel puţin cîte 10 zboruri, ducînd la o dramatică scădere a costurilor de lansare.

©2016. All rights reserved Planeta Stiintei
Developed by Underweb